Tweede Wereldoorlog
Recente nieuwsberichten over WWII.

Bron: teletekst TV Drenthe, zondag 12 juli 2009

Nazi Faber alsnog vervolgen.

Berlijn: Ex-minister Sabine Leutheusser-Schaardenberger van de Duitse justitie wil dat nazi-misdadiger Klaas Carel Faber vervolgd of uitgeleverd wordt. Klaas Carel Faber en broer Pieter Johan waren betrokken bi de executies van tientallen arrestanten in de bossen van Exloo, Westerbork en Norg. Hij maakte deel uit van het executiepeloton in Kamp Westerbork. Zijn broer werd in 1948 terechtgesteld. Klaas Carel vluchtte naar Duitsland en woont ongestoord in Ingolstadt.
Ex-SS-er Heinrich Broere moet wel voor een Duitse rechtbank terecht staan.


Bron: DE VOLKSKRANT, donderdag 30 april 2009.

Postuum HERBERTUS BIKKER (1915-2008)

Beul van Ommen was bikkelharde potentaat.

Arnhem Hij had de twijfelachtige eer de -hoogstwaarschijnlijk- laatste nog levende Nederlandse oorlogsmisdadiger te zijn die voor de rechter belandde.

Maar Herbertus Bikker was in 2004 met 88 jaar te oud en te ziek -of deed alsof- om het vonnis te horen. Na tal van gezondheidsonderzoeken besloot de rechtbank in het Duitse Hagen in 2005 het proces niet voort te zetten en was de Nederlandse nazi weer vrij man. De beul van Ommen overleed vorig jaar november op 93-jarige leeftijd in Haspe. Dit bericht in dagblad De Pers werd woensdag bevestigd door de politie van de Duitse stad Hagen. Hij verwierf zijn bijnaam in het kamp Erica, waar hij gold als een bikkelharde potentaat. Naast kampbewaker joeg de SS'er in de omgeving van Ommen op Joodse onderduikers en verzetsmensen. Hij had de gewoonte zijn arrestanten genadeloos af te tuigen.

Op een van die tochten kwam hij op 17 november 1944 verzetsman Jan Houtman en zijn maat tegen. Tijdens een vluchtpoging van Houtman gaf Bikker hem in een boerenschuur 'negen genadeschoten', verklaarde hij in 1997 tegen een journalist van weekblad Der Stern. Dat was voor de Duitse justitie het moment de jacht op de oorlogsmisdadiger te openen. Tot dan had Bikker als magazijnmedewerker 51 jaar lang een anoniem bestaan kunnen leiden in Hagen.

Bikker werd geboren in de Alblasserwaard. Op zijn 24ste meldde de boerenknecht zich aan bij de Nationaal-Socialistische Beweging, NSB. Bikker werd lid van de Waffen SS, ging vechten aan het oostfront en raakte meerdere keren gewond. In 1943 werd hij in kamp Erica als bewaker aangesteld.

Bikker werd in 1946 wegens oorlogsmisdaden ter dood veroordeeld, een straf die later werd omgezet in levenslang. In 1952 ontsnapte hij uit koepelgevangenis in Breda en vluchtte naar Duitsland. De Duitsers konden hem niet uitleveren omdat hij als ex-SS'er het Duitse staatsburgerschap had verkregen.

Anja Sligter

Bron: Internet-Nieuws donderdag 5 juli 2007

Keulen (ANP). Een 86-jarige voormalige Nederlandse SS'er die heeft bekend dat hij in 1944 drie vermoedelijke verzetstrijders heeft vermoord, hoeft een levenslange celstraf niet in Duitsland uit te zitten. Het gerechtshof in Keulen heeft dat donderdag bepaald.

Een besluit van de rechtbank in Aken om de man vast te zetten, werd hiermee teruggedraaid. Het gaat waarschijnlijk om Heinrich Boere. Hij werd in 1949 in Amsterdam bij verstek ter dood veroordeeld, wat later werd omgezet in levenslang. Boere was toen al naar Duitsland gevlucht.

In 1980 probeerde Nederland tevergeefs de man uitgeleverd te krijgen.

In 2003 vroeg het Nederlandse ministerie van justitie Duitsland om de straf daar ten uitvoer te leggen. In het hoger beroep bij het gerechtshof in Keulen is dat teniet gedaan. De man verloor zijn Nederlanderschap nadat hij in Amsterdam ter dood was veroordeeld.

Bron: NOS Teletekst zaterdag 24 maart 2007.

Weduwe Rost van Tonningen overleden.

Florrie Rost van Tonningen is op 92 jarige leeftijd in België overleden. Ze is de weduwe van Meinoud Rost van Tonningen die in de 2e Wereldoorlog als SS’er voor de Duitse bezetter president was van de Nederlandse bank. In de jaren ’30 was Florrie al een enthousiast lid van de NSB. Ze trouwde met Meinoud. Het was het eerste SS-huwelijk, met toestemming van SS-leider Himmler.
Na de oorlog pleegde Meinoud Rost van Tonningen in de gevangenis zelfmoord. De “zwarte weduwe” is verscheidene keren veroordeeld voor het verspreiden van nazistische denkbeelden en lectuur.


Last update: 21-07-2007 by www.herdenking.nl